Zubní poradna

Pálení jazyka po zavedení zubního implantátu. Dlouhodobé užívání vitamínu B

Dobrý den,
ráda bych se vás zeptala na vaše zkušenosti. Před rokem mi byl dán zubní implantát , pětka vpravo dole. Jedná se titanovou čepelku, na titan alergická nejsem, jelikož už jeden totožný implantát mám 10 let. Po zákroku trpím na pálení a trnutí špičky jazyka. Patrně mám porušený nerv. Půl roku jsem užívala B-komplex a nyní mám za sebou deset injekčních dávek Milgamma N. V průběhu podávání injekcí se můj stav zlepšil, ale nyní po týdnu od poslední injekce je vše při starém. B-komplex v tabletách užívám i nadále. Můžete mi poradit, co s tím? Máte nějaké zkušenosti s tímto případem? Velice vám děkuji za váš čas a názor.

 

Dobrý den,
pravděpodobně došlo k poranění jazykového nervu, nejspíše při anestesii, méně pravděpodobně při nějakém razantnějším odklopení dásně, nebo při preparaci kosti. S vlastním implantátem by přímá souvislost být již něměla (nevím tedy, jak vypadá a kam zasahuje, předpokládám standardní zavedení)- zde byste spíše necítila část dolního rtu. Nervová vlákna se regenerují pomalu, zbývá dále užívat vit B a čekat. Naděje na regeneraci zde stále je.

 

Dobrý den,

 velmi děkuji za odpověď. Není dlouhodobé užívání vitamínu B nějakým způsobem nebezpečné? Užívám B-komplex 1 tabletu a 1 tabletu B12 denně. Jak dlouho mohu vitamín B v těchto dávkách užívat?
 
Dobrý den,
vitámínem B se nelze předávkovat, nevyužité množství odchází z těla močí.
 
 

Setrvávající potíže po vytrhnutí zubu

Dobrý den,v srpnu mi byla vytržena sedmička nahoře,vedle mám osmičku-zaplombovanou. Pořád mně to pobolívá,někdy fakt hodně až ke spánku,točí se mi hlava. Od zubu to není,podle rtg snímku,je plomba daleko od nervu,byla jsem i na ORL,také vše v pořádku.Jsem pro,vytrhnout tu osmičku??? Už jsem z toho zoufalá,proto se obracím na Vás. Děkuji mnohokrát za odpvěď.

 

Dobrý den,
těžko soudit na dálku. Napadá mě, zda tam nezůstal kus zánětlivého kořene. Je potřeba přesněji lokalizovat místo, vidět rtg ...
Také je třeba vzít v potaz po vytržení vznik "trigger zone" - místa reagujícího na určitý podnět, které podráždí trojklanný nerv (málo pravděpodobné). Pokud je to od osmičky (podélně naprasklá po extrakci?), tak vytržení může být řešením.

 

 

Kdy řešit implantáty po vytržení zubu

Dobrý den,

Je mi 57 let, jsem po ext. 6 vlevo na hoře…(5.2.2015)

Zajímá mne, kdy má smysl zabývat se řešením implantátu….

Chápu nutné zhojení nicméně nelze již nyní řešit přídadnou stimulaci „nového“ kostního podloží pakli by přicházelo v úvahu… ?

Je mi jasné, že vhodnost řešení je dáno xyz aspekty, které budou jasné po prohlídce rtg. atd…. a nelze nic předjímat bez anamnézy, vyšetření, „geologického podloží“….

Nicméně mne zajímá zda má již nyní smysl řešit vstupní prohlídku nebo až po vyhojení ? Kdy ?

Děkuji za Vaši reakci.

 

Dobrý den,
ideální doba na řešení je po 5-6 měsících, kdy se udělá CT a může se implantovat. Kost je již po této době kvalitně zhojena. Je možné situaci řešit i dříve, ale zbytečně se zvyšuje riziko komplikací.

 

 

Vytržení nebo oprava zubu moudrosti?

Dobrý den,

 
obracím se na Vaši poradnu s dotazem, za jakých okolností nelze opravit zub moudrosti a je nutné ho vytrhnout. 
 
Stav: plně prořezaná osmička, v ústech bez problémů už asi 15 let, dosud neopravovaná, nad dásní roste rovně, ale kořen má zahnutý "šikmo směrem k uchu". Nyní objeven kaz na straně sousedící se sedmičkou.
 
Sedmička má amalgámovou výplň a ze strany směrem k osmičce i směrem k šestce jsou na sedmičce vedle amalgámu také kazy. 
Bylo mi řečeno, že využití osmičky pro případný můstek v budoucnu (kdybych třeba přišla o sedmičku) není možné, protože osmička má křivý kořen. V oblasti pod sedmičkou směrem k osmičce prý také ubývá kost, což se má po vytržení osmičky a opravě kazů na sedmičce částečně spravit (nespravilo by se to i po opravě kazu na osmičce místo vytržení + ještě větším důrazu na čištění mezizubních prostor?).
 
Podotýkám, že osmička nemá protilehlý zub. Nicméně příjemnější by mi samozřejmě bylo netrhat, plus když uvážím, že by třeba přece jen bylo možné využití na můstek či implantát v budoucnu, bylo by mi líto o zub přijít, kdyby existovalo i jiné řešení. Přece jen je to nevratná věc a zubů má člověk omezené množství (toto je moje poslední osmička), tak bych ráda znala ještě druhý názor.
 
Jako jediná možnost mi bylo navrženo vytržení osmičky. 
 
Vím, že bez rentgenu se těžko odpovídá na konkrétní otázku, ale třeba obecně, zda a za jakých okolností je u Vás oprava osmičky možná a smysluplná, zda v tom hraje roli ten křivý kořen, když zub sám nad dásní roste rovně...


Dobrý den,
jak píšete, bez rentgenového snímku je to těžké hodnotit.
 
Pokud však je kořen zahnutý, na osmičce je kaz, není protilehlý zub v horní čelisti, mezi osmičkou a sedmičkou ubývá kost (pravděpodobně se podle osmičky dostává pod dáseň jídlo), pak se vytržení jeví jako logická volba.
Možná je osmičku možné ošetřit a zachovat, ale asi úsilí a náklady nebudou odpovídat výslednému benefitu.
 

 

<< 1 | 2

Kontakt

DENTAMEDIKA.cz Strž 6
Brno
639 00
Tel.: +420 543 239 067 Info@DentaMedika.cz